Smartphoneverslaving bestrijden met 3 digtal detox apps

Smartphoneverslaving is niet langer een uitzondering, het is de norm. Trendwatchers spreken van de nieuwe HD-generatie HD, lees de ‘Head Down'-generatie. Deze generatie die steeds naar beneden kijkt om de laatste berichten op hun smartphone te checken. 

Zijn we niet allemaal in het HD-bedje ziek?  Regelmatig recht voor je uitkijken en je bezighouden met de echte wereld is echter niet zo makkelijk als het lijkt. De smartphone en alle apps werken immers met verslavende algoritmes, die ervoor zorgen dat hoe meer tijd je erop doorbrengt... hoe meer tijd je erop doorbrengt. Helemaal alleen en op eigen wilskracht die vicieuze cirkel doorbreken is bijna onmogelijk...

Digital detox apps tegen smartphoneverslaving 

Gelukkig hoef je zelf niet te wachten op maatregelen door wetgever of werkgever. Er bestaan nu al heel wat schitterende gratis apps om je smartphonegebruik te monitoren. Dat is niet alleen interessant om te weten en te meten, ze helpen ook echt. Wie zich bewust wordt van zijn al te innige relatie met de smartphone, gaat vrijwel automatisch minder vaak kijken.

Hieronder een korte bespreking van de drie populairste apps. Je vindt ze snel terug in de Play Store van Google of door op de onderstaande linken te klikken.


StayFree

StayFree is een app die door middel van nauwkeurige statistieken inzicht geeft in welke apps je het meest gebruikt op smartphone of computer, waardoor je bewuster kunt omgaan met je schermtijd. Hij laat dus toe om nauwkeurig te monitoren waar jij je tijd aan besteedt, en geeft je vervolgens de mogelijkheid specifieke apps voor een bepaalde periode te blokkeren of je tijd te beperken.

StayFree is combineert analyse en preventie op een erg geavanceerde manier. Je kan echt op het niveau van alle verschillende apps ingrijpen en bijsturen. StayFree doet dit op een meer uitgebreide manier dan welk ander gratis programma dan ook. De Windows-versie heeft enkele geweldige functies die allemaal gratis zijn. Als je weg bent van de computer, blijft het de tijd bijhouden die je besteedt aan het venster waarop je bent gefocust. Je kunt eenvoudig je programma's sluiten of op het bureaublad klikken om de timer te stoppen.

StayFree heeft een vervelend kantje, vooral van belang voor wie privacy erg belangrijk vindt. Je gebruiksgegevens worden standaard bijgehouden door de app, hoewel je kunt kiezen om dit te blokkeren. Waarschijnlijk is dit hoe ze deze service gratis houden.

Digital Detox: Focus & Leef

Deze app speelt het hard. Eenmaal geïnstalleerd kan je zelf aangeven gedurende hoeveel uren of minuten je wil “afkicken”. Je telefoon blokkeert dan daadwerkelijk compleet.

Heb je toch een dringende boodschap? Geen nood, je krijgt tijdens je afkicktijd twee keer vijf minuten om toch dat dringend Whatsappje te schrijven of die mail te lezen. Maar wil je buiten die noodtijd je telefoon ondanks je goede voornemens gebruiken, dan betaal je € 0.50 boete… Hondsbrutaal, maar wel effectief.

"Minimalist Phone

Minimalist Phone gooit het wat over een andere boeg als de twee vorige apps. Het is een creatieve app die je smartphone een saai maar rustgevend zwart-wit uiterlijk geeft, zodat je niet permanent verleid wordt door kleurrijke pictogrammen en afleidende visuele elementen. Met functies zoals Precision Mode voor in-app tijdherinneringen en optionele vertragingen bij het openen van apps, bevordert deze app mindful gebruik van smartphones. Je kunt ook apps aanpassen, blokkeren en in-app tijdherinneringen instellen. Het minimalistische ontwerp en de handige functies zijn beschikbaar in de gratis proefversie, maar voor ononderbroken toegang tot alle mogelijkheden dien je na de proefperiode een betaald abonnement aan te schaffen.

Het voordeel? De website van de app claimt dat ze onder geen beding gegevens verzamelen voor verkoop aan derde partijen.

Nadeel: Gebruikers klagen dat er een aantal bugs inzitten, maar die konden wij tot op heden niet ontdekken...

Wet op deconnectie: kenbaar maken, promoten (en betalen?) van deze apps door bedrijven

De persoonlijke ervaring én de getuigenissen van miljoenen gebruikers leert dat deze apps wel degelijk helpen om minder intensief met je smartphone om te springen. Hoewel ondergetekende zelf relatief weinig gebruik maakt van de smartphone (met dank aan mijn Cat22 smartphone met ultraklein scherm), toch schrok ook ik vroeger van het aantal keer dat ik mijn smartphone per dag consulteerde.

Het lijkt dan ook een goed idee voor bedrijven om deze tools te promoten bij hun werknemers. Dit kan in het kader van de afspraken (in het CPBW) rond het recht op onbereikbaarheid. Het grote voordeel van deze aanpak is het niet-dwingende karakter: zonder mensen echt te verplichten om hun gedrag te wijzigen, wordt het beoogde doel (minder bezig zijn met smartphone) toch bereikt.