Deconnecteren tijdens het werkjaar...?

Als zelfstandig ondernemer heb ik in 30 jaar welgeteld drie keer een opleiding moeten annuleren. Dat betekent anderhalve dag op drie decennia. Ter vergelijking: volgens een analyse van SD Worx was in 2023 het totale ziekteverzuim bij werknemers 6,3%, wat neerkomt op meer dan 10 dagen per jaar…

Natuurlijk speelt geluk een rol, want ziek zijn kan iedereen overkomen. Maar als ik zie dat ook mijn vrouw Veerle al die jaren niet echt ziek is geweest, kan dat toch moeilijk alleen maar toeval zijn…?

Mijn najaar is traditioneel waanzinnig druk. Zo staan er voor oktober 2024 al 21 opleidingen en keynotes op de agenda, vooral in België, maar ook in Nederland en Duitsland. Daarbij komen nog de verplaatsingen, voorbereidingen, administratie en commercieel werk.

Om voorbereid te zijn op deze hectische maanden, neem ik tijdens de zomermaanden gas terug en focus ik op deconnectie. Zo schrijf ik deze tekst bijvoorbeeld vanuit Oostende. Elke ochtend besteed ik hier een uurtje of vier aan mijn bureau. In de namiddag sport ik, en ’s avonds gaan Veerle en ik uit eten of bezoeken we een voorstelling van Theater aan Zee (aanrader: De Miskenden van theatercollectief Lazarus!). 

De meeste mensen rusten uit en deconnecteren wanneer ze moe zijn. Dat lijkt logisch, maar het is een riskante strategie. Wie de limieten opzoekt en regelmatig uitgeput is, heeft niet veel nodig om helemaal onderuit te gaan. Op de toppen van je tenen val je sneller om, zowel fysiek als mentaal.

Daarom probeer ik mijn batterijen op te laden vóór de inspanning. Deze aanpak laat me toe straks stevig door te werken zonder last te hebben van "range anxiety". Door op tijd te deconnecteren en afstand te nemen, houd ik mezelf fit en productief.

Hoe mooi zou het zijn als organisaties met seizoensgebonden kalenders deze aanpak overnemen? Geef medewerkers in rustige periodes de ruimte om halve dagen te werken vanuit elke gewenste locatie en de rest van de dag te deconnecteren. In ruil daarvoor moeten die medewerkers geen overuren opeisen wanneer het werk hectischer wordt. Voor wat hoort wat, dus gáán met die banaan!

Ik keer nu zondag terug naar huis, boordevol energie en met een hele lijst afgevinkte taken. Rust in mijn lijf en rust in mijn hoofd. Je mag dus op me rekenen: mocht jouw bedrijf dit najaar bij het Huis van Deconnectie een opleiding of keynote rond deconnectie boeken, dan zijn we er – hout vasthouden – helemaal klaar voor. Tot dan!