9 tips om te deconnecteren tijdens je vakantie richting sneeuw

Vertrek je straks richting sneeuw? Van Tournée Digital tot Fotovrije dagen: hier zijn 9 originele tips om echt te deconnecteren en optimaal te profiteren van je skivakantie:

1. Draag je werk over:

Voordat je op skivakantie vertrekt, zorg ervoor dat je een duidelijke werkoverdracht hebt gedaan aan je collega's. Wat moet er tijdens jouw afwezigheid worden afgewerkt, welke vragen of opdrachten kunnen tijdens die week binnenkomen? Een korte maar volledige briefing helpt om mogelijke zorgen over onafgewerkte zaken te verminderen en laat je met een gerust hart op vakantie te vertrekken.

2. Vermijd meetings in de eerste dagen na de vakantie:

Blokkeer de eerste dagen na je terugkeer, zodat er geen vergaderingen worden gepland. Geef jezelf de ruimte om de draad weer op te pikken, je e-mails af te handelen en de dringendste taken te verwerken.

3. Mails opvolgen na je vakantie via vakantiemap:

Sleep alle mails die tijdens de vakantie zijn binnengekomen naar een afzonderlijke “vakantiemap” in Outlook. Die mails lees en verwerk je in de dagen na je terugkeer, maar altijd pas nadat je met de nieuwe mails bij bent. Zo vermijd je dat de vakantie-achterstand achteraf verder oploopt.

4. Stel je out-of-office één dag voor tot enkele dagen na je terugkeer:

Laat je Out-of-office minstens één dag voor je vertrek ingaan. Natuurlijk kan je de mails op je laatste werkdag nog lezen en eventueel afhandelen, maar een e-mail die een kwartier voor je vertrek binnenkomt kan je dan rustig laten liggen tot na je terugkomst. Je werk is dan afgerond bij je vertrek. Verleng je out-of-office-reply enkele dagen na je daadwerkelijke terugkomst. Zo creëer je een Catch Up dag na je terugkeer met ruimte om de achterstand in te lopen.

5. Spreek met je reisgezelschap duidelijke grenzen af:

Vertrek je met familie of vrienden? Dan is het een goed idee om vooraf duidelijke afspraken met je reisgezelschap te maken over smartphonegebruik en werk tijdens de reis. Smartphoneverslaving is besmettelijk: zien werken doet werken, zien deconnecteren doet deconnecteren. 

6. Speel “Tournée Digital”:

Spreek af dat wie tussen bepaalde uren de smartphone bovenhaalt, een kleine bijdrage moet leveren voor de eerste drink van de avond (=de tournée digital). De combinatie van het spelelement, een digitale detox én de gezellige avonddrink maakt van Tournée Digital het perfecte spel voor het hele gezelschap.

7. Plan je avonden

Skiën vereist inspanning waar je ’s avonds van moet bekomen. Wie fysiek moe is, heeft al snel de gewoonte naar de smartphone of laptop te grijpen omdat dit vanuit de luie zetel kan. Vermijd “lege” avonden en plan activiteiten als gezelschapspellen, schaken, een quiz,…

8. Ga voor minstens één fotovrije dag:

Kies minstens één dag waarop je je camera en smartphone opzij legt. In plaats van bezig te zijn met het vastleggen van elk moment, dompel jezelf onder in de ervaring zonder afgeleid te worden door technologie. Onderzoek bewijst dat foto's je vakantie-ervaring verbeteren als je plekken bezoekt, maar dat ze het plezier in activiteiten kunnen verminderen. Focus dus op de sport en het landschap!

9. Zet de deur eventueel op een kier:

Heb je een job met zware verantwoordelijkheden waarbij je in noodgevallen toch moet ingrijpen? Geef één medewerker toegang tot je mailbox én je persoonlijke gsm-nummer waarop je – exclusief voor dringende noodgevallen – bereikbaar blijft. Zo hoef je zelf niet te checken of je ergens branden moet blussen: ben je ergens onmisbaar, dan weten ze je te vinden. Wedden dat dit zelden of nooit zal gebeuren?

Een skivakantie biedt de perfecte gelegenheid om te ontsnappen aan de dagelijkse drukte en volledig te genieten van de natuur, de bergen en de buitenlucht. Maar omdat skivakanties doorgaans kort zijn en echt midden in het werkjaar vallen, is deconnecteren er vaak nog moeilijker dan tijdens de zomervakantie. Maak dus bewust werk van deconnectie, zodat je met opgeladen batterijen terugkeert!